Esküvő

Menyasszonyi ruha régen és ma

Legnagyobb hagyománya a fehér ruhának van, mivel a tisztaságot és szűziességet jelképezi.

Sokan tudják, hogy a fehér menyasszonyi ruhát az angol Viktória királynő, 1840 –ben tartott esküvőjén hozta „divatba”.  Szokatlan volt akkoriban ez a színválasztás, de hamar elterjedt az egész világon. Ez az igényes szín valamikor a gazdagságot és a magas rangot jelképezte, nem pedig a tisztaságot. Csakis a dúsgazdag nők engedhették meg maguknak, hogy fehér menyasszonyi ruhába jelenjenek meg az oltár előtt az esküvőjük napján. 

Habár még mindig hódítottak a sokszínű ruhák, szép lassan mindenki átállt a hófehér menyasszonyi ruhára. Később ezt a színt a szűziességgel azonosították.

Ekkoriban a házasság egy köteléket jelentett két család vagy akár két ország számára. Az ifjú menyasszony a hagyományaikhoz megfelelően választott menyasszonyi  ruhát, hiszen ő képviselte családját vagy országát és annak gazdagságát az esküvőn. Ebben az időszakban az őskori szín kavalkád kiegészült a luxussal. A menyasszonyi ruha a család társadalmi rangját és gazdagságát is hívatott volt képviselni. Egy szabály volt csak: minél több anyag és kiegészítő, annál gazdagabbnak tűnik a menyasszony és annak családja. Így a menyasszonyok elhitették a kívülállókkal, hogy a családjuk gazdag, magas körökhöz tartozik. Ez hasznosnak bizonyult az érdekházasságok esetében

A szegényebb menyasszonyok nem engedhettek meg maguknak ilyen pompát, így maradt nekik a számukra legszebb templomba járó ruhájuk az esküvőre.Mostanában a menyasszonyi ruhák az ara ízlését jelképezni, illetve hozzájárul, hogy akár egy napra is egy igazi hercegnőnek érezze magát az esküvőjén a menyasszony.

A menyasszony a 21. században már nem mindig választja a fehér menyasszonyi ruhát az esküvőjére. Gyakran választanak a menyasszonyok krém, pezsgő vagy törtfehér színű menyasszonyi ruhákat is. A menyasszonyi ruha egy igazi remekmű, a legnagyobb jelentőséggel bíró öltözet, melyet egy nő élete során viselhet.

Back To Top