Esküvő

Az örömanya – frizura és smink

Az örömanyák általában megadják a módját ruhatáruk kiválasztásánál, gondosan kiválasztott öltözékben jelennek meg az esküvőn, és aki amúgy nem gyakran jár is, fodrászhoz biztosan elmegy.

Azt javaslom, ha a mindennapokban festetlen arccal él is, ilyen alkalommal ne hagyjon ki egy fiatalító hatású, korrekciós (arcformázó) natúr sminket, mert ennek egyrészt hihetetlen önbizalmat növelő hatása van, jó hatással van még a legstresszesebb mamára is, másrészt jó érzés lesz majd viszontlátnia magát a fotókon. A divatos, sminket kedvelő mamának sem szabad azonban túlzásokba esnie! Ha az örömanya szerencsés alkatú és olyan remekül karbantartott fiatalsággal rendelkezik, hogy akár 20 évet is letagadhatna, akkor sem elegáns dolog „sztár” sminkkel vagy frizurával lenyomni a menyasszonyt. Furcsa eredményre vezethet az is, ha valaki hajdani gimnazista stílusú sminkjét és frizuráját akarja feleleveníteni.

ényeges, hogy főleg az idősebbek sminkje tényleg leheletnyi legyen, hogy a mulatság hevében se folyjon le az arcról, és szárazabb bőr esetén ne ülhessen be az apróbb vagy nagyobb mimikai ráncokba. Az érettebb bőr általában szárazabb, pergamenszerűbb, így csak krémes anyagokkal dolgozunk az arcon, és nagyon vékonyan. Óvatosan végezzük a szemek körüli korrigálást is, a túl vastag réteg besülve a ráncokba felerősíti azokat, a túl világos szemkörnyék, főleg a fotón, bagolyszerű külsőt kölcsönöz. A szem sminkje a szemkörnyék állapotától függ. Ha ráncos a felület, a hidratálással egyidőben szemhéjkrémet is ütögethetünk óvatosan a kritikus részekre. A szemránckrémből juttathatunk a száj környékére is. Minél kevesebb és minél kevésbé feltűnő festéket használjunk a szemekre, ha lehet, kerüljük a merev tusvonalakat is, illetve ne rajzoljuk körbe a szemet feketével.

Kivágottabb ruhánál pedig ne feledkezzünk el az előzetes dekoltázs és kar – kézápolásról sem. Sokszor az arc piros foltjai, erecskéi okoznak gondokat, ezeket „kivesszük” az arcból, ami nagyon sápadtnak tűnhet, pedig ez csak a normális bőrszín visszanyerése. Azoknál, akik nem szokták sminkelni magukat és megszokták, hogy vörös az arcuk, hatalmas lesz a különbség. Ilyenkor arcformázással, arcpírosítással állíthatjuk vissza a „színes” összképet.
Az ajkaknál a természetes tónusú, matt, krémes rúzs lehet a legjobb választás. Annak érdekében, hogy a rúzs ne szivárogjon fel a függőleges ajakráncokba, azokat testszínű kontúrceruzával kitölthetjük, ez megakadályozza a szétfolyást. Ha korrigálni akarjuk a formát, finoman lealapozhatjuk a kontúrokat, de ne essünk túlzásba. Mivel az ajkakat nemcsak a színe, hanem a domborulata is kijelöli, a kétszeresére festett száj nem dús ajkakat, hanem csak elrontott sminket jelent. Vigyázni kell az erős színekkel is: keskeny ajkakon a tűzpiros rúzs olyan lesz, mintha egy piros egyenlőségjelet tettünk volna az arcra.

Az örömanyák frizurája merőben más, mint a menyasszonyé, mivel korban egy idősebb generációt képviselnek, ezért szinte kötelező a finom elegancia mind ruhában, mind pedig frizurában. Az örömanyákat gyakran öltöztetik kalapba, ami a frizura szempontjából nem túl jó hír. Ezek a kalapok bármilyen szépek is, sajnos minden esetben elnyomják, lelapítják a frizurát. Gondoljuk csak meg, van-e értelme a szertartáson kalapban villogni, ha a nap hátralevő részében egy tönkrement, összenyomott frizurában fogunk díszelegni? Nyáron kalapviselet általában a szabadtéri rendezvényeken fordul elő. Kerülni kell minden olyan helyen, ahol másokat akadályozhat a látásban. Fontos tudnunk, hogy mennyit leszünk szabadban és zárt helyen. Nyáron a szép, széles karimás kalap véd a nap ellen, és megakadályozza, hogy állandóan hunyorogjunk, ráadásul jótékony árnyékba vonja – ennek persze a fotós nem örül! – az arcot, palástolva a melegben esetleg fénylő homlokot. Ha a kalapos megoldásra esik a választás, kerüljük az agyon tupírozott, kőkeményre lakkozott frizurát, mert ezekre nagyon nehéz feltenni a kalapot. A kalap minőségéről még annyit beszéljünk, hogy a nyári kalap gyakoribb az esküvőn, mint a télin. Mindenesetre a finom anyagú ruhákhoz szizál, a kiskosztümhöz pedig mindig nyúlszőr kalapot vegyünk fel.

Back To Top